Kiracının ödediği depozitoyu geri alma şartları nelerdir?
Ev ya da işyeri kiralamalarında kiralayan kiraya verene, gayrimenkulde oluşabilecek hasarlara karşı depozito verir. Normal şartlarda bu depozito kira akdi sona erdiği zaman mal sahibi tarafından kiracıya iade edilir.
Ayvalık’da kiralık ev ya da kiralık işyeri ihtiyaçlarınızda Ayvalık Vizyon Emlak olarak her zaman yanınızdayız. İster uzun dönem kiralama isterseniz kısa dönem aylık kiralama ya da haftalık kiralama yapmak için bizi arayabilir, her zaman destek alabilirsiniz. Ev ya da iş yeri sahibi olarak da iyi bir kiracı bulmak için bizi tercih edebilirsiniz. Mülkünüzden uzakta olsanız dahi gözünüz arkada kalmadan gayrimenkulünüzü kiraya verir, tüm yasal işlemleri halleder, kiralanan gayrimenkulünüzün kontrollerini yapar, kiracınız değiştiği zaman hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan sizin adınıza tüm işlemlerinizi yürütürüz.
Kiracının, mülk sahibine güvence karşılığında ödediği depozito ücretini hangi durumlarda geri alabilir? Ya da alamaz sorusuna şu şekilde bakabiliriz.
Her ne kadar en güzeli kendi evinde oturmak olsa dahi gerek maddi şartlar gerekse o bölgede yaşanılacak olan süre göz önüne alındığında kiracı olarak oturmak gerekebiliyor. Bazı durumlarda kiracılar ile ev sahipleri arasında birçok problem yaşanabiliyor.
Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlardan kaynaklı ev sahibi kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Fakat kiracı mağdur olacağı için evden çıkmak istemeyebilir ve bu gibi durumlarda anlaşmazlıklar meydana gelecektir.
Birçok kiracı veya ev sahibi bu tür durumları yaşamaktadır. Peki böyle durumlarda ev sahibi ve kiracı ne gibi hak ve sorumluluklara sahiptir? Bu sorunun cevabını şu şekildedir.
Evi boşaltan kiracı, evin anahtarını ev sahibine değil de emlakçıya teslim ederse, bu kira sözleşmesinin feshi anlamına gelmez. Bu durumun yapılması kira sözleşmesinin feshi anlamına geldiğini düşünen kiracının dikkat etmesi gerekir. Anahtar, ev sahibine teslim edilmediği müddetçe kira sözleşmeleri feshedilmiş sayılmıyor.
Depozito nedir, neden alınır?
Bir ev ya da işyeri kiralayan kiracılardan güvence bedeli olarak depozito alınır. Mal sahipleri belli bir sınırın üstünde depozito talep edemezler.
Depozito mal sahiplerinin yaşanılacak herhangi bir sorun karşısında güvence olarak alınıyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Borçlar Kanunu’na göre depozito, kira ilişkisi kurulurken alınan ve kanuna göre en fazla üç aylık kira bedeli tutarı kadar olan güvence bedelidir. Mülk sahibi depozitoya el koyabilmesi için kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açmış veya icra ya da iflas yoluyla takibe girişmiş olması gerekir.
Böyle bir durum yaşanmamış ise, mülk sahibi depozitoyu kiracıya talebi halinde noksansız olarak geri vermekle sorumludur.
Mal sahipleri açısından kiralık gayrimenkulünüz için onlarca kiracı adayı arasından detaylı şeklide araştırıp size en uygun kiracıyı buluruz. Kiracılar açısından da aynı şekilde kiraya verdiğimiz gayrimenkullerde kiracının asla mağdur olmayacağı şekilde güvenli, sağlam, sorunsuz gayrimenkulleri kiraya vermekteyiz.
Ayvalık Vizyon Emlak olarak mülk sahibi ile kiracı arasında bir köprü olup her iki tarafında haklarını korumaya mutlak özen göstermekteyiz.